IDAHOT 2024: GRATIS VORMINGEN

IDAHOT

In mei organiseert KLIQ vijf gratis vormingen in het kader van IDAHOT!

Deze vormingsmomenten staan open voor iedereen die wil bijleren over LGBTI+ inclusie in hun professionele of vrijwilligerswerk. De focusgebieden zijn communicatie, onderwijs, lokale besturen, onze eigen LGBTI+ beweging en jeugdwerk. 

Deel op Sociale Media

WAT IS HET?

Tijdens deze verschillende interactieve vormingen leer je meer over gender en seksuele diversiteit, discriminatie en bondgenootschap binnen een specifieke sector. Elke vorming is opgebouwd vanaf de basis, zodat je geen voorkennis moet hebben. Je verlaat de sessie met een brede basiskennis over gender- en seksuele diversiteit en een rugzak vol praktische tips & tricks om inclusiever te werken voor LGBTI+ personen. We voorzien voldoende ruimte voor vragen en bezorgdheden en denken samen met de andere deelnemers actief na over de toepassing in je eigen werkomgeving.

De vormingen vinden plaats in regenbooghuis UniQue Leuven, Het Roze Huis Antwerpen of online. Kijk dus goed na als je inschrijft wat de locatie is! 

Als je interesse hebt om één van onze vormingen te boeken voor jouw organisatie, kan je hier een kijkje nemen.

VOOR WIE?

De doelgroep voor dit vormingsaanbod zijn professionals en vrijwilligers, maar iedereen die interesse heeft is welkom om aan te sluiten. De plaatsen zijn beperkt dus snel zijn is de boodschap!

OVERZICHT

VOLZET - Donderdag 2 mei, 19 - 21u: Genderinclusieve communicatie (online)

Woensdag 15 mei, 14 - 17u: Omgaan met weerstand tegen LGBTI+ in het onderwijs (UniQue, Leuven)

Vrijdag 17 mei, 10 - 16u (met netwerklunch): Een LGBTI+ beleid binnen je lokaal bestuur (UniQue, Leuven)

Zaterdag 25 mei, 13 - 16u: Omstaanderstraining voor LGBTI+ personen (UniQue, Leuven)

Donderdag 30 mei, 19u - 21u: De LGBTI+ bewuste jeugdwerker (Het Roze Huis, Antwerpen)

 

Wil je je graag inschrijven of meer weten over de inhoud van elke vorming, lees dan hieronder verder.

    VOLZET - Communicatie

    VOLZET - Genderinclusieve communicatie

    Donderdag 02/05/'24, 19:00 - 21:00 (online)

    Mensen zijn communicatieve wezens. We communiceren niet enkel via de geschreven en gesproken taal, maar ook via afbeeldingen, lichaamshoudingen... Via communicatie geven we onze interpretatie van de wereld door aan anderen. Op die manier kunnen we erkenning geven aan verschillende identiteitsaspecten en kunnen we ook mensen beschermen tegen uitsluiting. Maar wat is genderinclusieve communicatie? Hoe kunnen we dit toepassen? Wat zijn belangrijke aandachtspunten? Wat zijn eventuele valkuilen?

    Doorheen de workshop gaan we een antwoord proberen formuleren op al deze vragen. We doen dit aan de hand van relevante, concrete voorbeelden en good practices vanuit het werkveld.

    Wat neem je mee na deze vorming?

    • Kennis rond gender en seksuele diversiteit
    • Het gebruik van genderinclusieve voornaamwoorden
    • Strategieën om je taal minder gegenderd te maken

    De vorming duurt 2 uur en gaat online door. Je ontvangt de link een aantal dagen voor de vorming plaatsvindt.

    Omgaan met weerstand tegen LGBTI+ in het onderwijs

    Woensdag 15/05/'24, 14:00 - 17:00 (UniQue, Leuven)

    Onderwijs is de sleutel tot een inclusieve samenleving, waar iedereen zich gerespecteerd en geaccepteerd voelt. Helaas worden we nog steeds geconfronteerd met weerstand tegenover LGBTI+-personen, ook op school. Dat bemoeilijkt het creëren van een veilige en inclusieve ruimte voor iedereen.

    Waarom deelnemen aan deze vorming?

    1. Begrip vergroten: verdiep je begrip van de LGBTI+ gemeenschap en de specifieke uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden in scholen.
    2. Inclusie bevorderen: leer effectieve strategieën om inclusie te bevorderen en een omgeving te creëren waar iedereen, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit, zich welkom voelt.
    3. Praktische tools: krijg praktische tools en tips om met weerstand om te gaan en een cultuur van respect en begrip te bevorderen binnen jouw school.
    4. Deskundige begeleiding: de vorming wordt gegeven door een ervaren trainer op het gebied van diversiteit en inclusie, die expertise deelt en ruimte biedt voor open discussies.

    De vorming duurt 3 uur en gaat door in het regenbooghuis UniQue, in Leuven (Leuvensestraat 5 bus 1, 3010 Kessel-Lo). 

    Een LGBTI+ beleid binnen je lokaal bestuur

    Vrijdag 17/05/'24, 10:00 – 16:00 (UniQue, Leuven)

    Deze vormingsdag bestaat uit twee vormingen: een algemene, theoretische vorming in de voormiddag en een verdiepende vorming in de namiddag.

    Je kan enkel deelnemen aan de vorming in de namiddag indien je ook de vorming in de voormiddag volgt.

    10u – 12u: SDG’s en LGBTI+ inclusie

    In deze vorming behandelen we de basis rond seksuele en gender diversiteit. Waarvoor staat LGBTI+? Wat is het verschil tussen geslacht en gender? Wat is een coming-out? We gaan samen met jullie en de genderkoek aan de slag om een antwoord te formuleren op al deze vragen.

    Daarna gaan we dieper in op de Sustainable Development Goals (SDG’s). Wat houden de SDG’s precies in? Welke plek krijgen LGBTI+ personen binnen deze doelstellingen? Op welke manier bieden de SDG’s een inspiratie voor het beleid van onze organisatie? Hoe vertaalt zich dat naar concrete uitwerkingen? Doorheen de vorming nemen we jullie (figuurlijk) bij de hand en gaan we samen aan de slag om een antwoord te formuleren op al deze vragen.

    12u – 13u: Netwerklunch

    13u – 15u30: De praktijk – zelf aan de slag binnen jouw lokaal bestuur

    Na de middag gaan we kijken hoe je binnen je lokaal bestuur échte verandering teweeg kan brengen rond LGBTI+ inclusie. Wat heb je daarvoor nodig om te slagen? We vertrekken vanuit geleefde wensen uit je eigen gemeente en geven je tips & tricks om LGBTI+ inclusie op de kaart te zetten.

    De vorming duurt van 10 tot 16u en gaat door in het regenbooghuis UniQue, in Leuven (Leuvensestraat 5 bus 1, 3010 Kessel-Lo). 

    Omstaanderstraining voor LGBTI+ personen

    Zaterdag 25/05/'24, 13:00 - 16:00 (UniQue, Leuven)

    Je hebt het vast wel eens meegemaakt: ongewenst gedrag op straat, in de bus, tijdens een avondje uit... En hoewel we allemaal wel eens getuige zijn van dergelijke situaties, blijft het vaak lastig om te weten hoe je het beste kunt reageren. Het kan een gevoel van machteloosheid met zich meebrengen. Veel mensen bevinden zich in dezelfde situatie, waarbij ze zich afvragen wat de beste aanpak is.

    In het kader van IDAHOT organiseert UniQue een omstaanderstraining. KLIQ, het vormings- en adviescentrum van çavaria, ontwikkelde en geeft deze training. 

    Of je nu nog nooit een omstaanderstraining volgde, of als LGBTI+ persoon specifieke inzichten zoekt, deze training biedt een unieke invalshoek die vertrekt vanuit de queer gemeenschap. 

    Tijdens de training zullen we dieper ingaan op verschillende aspecten. Hoe kun je effectief reageren op holebi- en transfobie? Wat zijn de beste manieren om te reageren op micro-agressies? En nog belangrijker, hoe kun je ingrijpen wanneer ongewenst gedrag zich voordoet binnen je eigen vriendengroep of vereniging?

    Deze training biedt een veilige ruimte om te leren, te delen en te groeien. We moedigen open discussies aan en bieden praktische handvatten die je in het dagelijks leven kunt toepassen. Geen enkel onderwerp blijft onbesproken!

    De vorming duurt 3 uur en gaat door in het regenbooghuis UniQue, in Leuven (Leuvensestraat 5 bus 1, 3010 Kessel-Lo). 

    De LGBTI+ bewuste jeugdwerker

    Donderdag 30/05/'24, 19:00 - 21:00 (Het Roze Huis, Antwerpen)

    Jeugdwerkingen zijn een belangrijke plaats waar kinderen en jongeren kunnen experimenteren en zichzelf kunnen zijn. Toch zien we nog steeds dat LGBTI+ personen niet altijd even goed hun plekje vinden. Deze vorming wil daarom bewustzijn creëren rond het thema LGBTI+ en handvaten aanreiken hoe jij normdoorbrekend aan de slag kan gaan binnen jouw eigen jeugdwerk.

    Eerst en vooral maken we je wegwijs binnen gender en diversiteit en leren we je over de genderontwikkeling van kinderen en jongeren. Vervolgens ga je samen met de andere deelnemers op zoek naar hoe je een veilige en verwelkomende omgeving kan bouwen voor LGBTI+ jongeren. Hoe kan je onbewuste vooroordelen, stereotypen en homo- en transfobie herkennen en tegengaan? Hoe bied je een luisterend oor? Welke stappen kan je zelf ondernemen in je activiteiten en gedrag om een bondgenoot te zijn voor jongeren op zoek naar hun identiteit?

    Aan de hand van jouw ervaringen en relevante praktijkvoorbeelden over het LGBTI+ thema wordt er in een veilige omgeving gepraat, gediscussieerd en lesgegeven over (bijna) alles wat met LGBTI+ te maken heeft binnen de context van jouw vereniging.

    De vorming duurt 2 uur en gaat door in het Het Roze Huis, Antwerpen (Draakplaats 1, 2018 Antwerpen)