Lokaal beleid
Lokaal beleid

Genderinclusieve communicatie

Wat?

Erkenning van identiteiten bereik je op verschillende manieren. Soms is het nodig om expliciet identiteitsgronden op te nemen, soms is genderneutraliteit een middel om iedereen te kunnen aanspreken. Zorg ervoor dat als je personen aanspreekt in om het even welke communicatie er geen sprake kan zijn van uitsluiting.

In het dagelijkse leven lezen we vaak mensen af aan de hand van uiterlijke kenmerken, voornaam, registratie van een M of V in een gegevensdatabank, rijksregisternummer of juridische genderaanduiding. Vaak denken we daar zelfs niet bij na. Op basis van iemands kledij, kapsel, naam of stem veronderstellen we meteen welke genderidentiteit of seksuele oriëntatie die persoon heeft en vervolgens spreken we die persoon ook zo aan in contacten en briefwisseling.

We gebruiken de aanspreekvormen en voornaamwoorden die daar volgens ons bij horen. Lezen we iemand als man, zeggen we ‘hij’ en ‘zijn’, lezen we iemand als vrouw, zeggen we ‘zij’ en ‘haar’. Dit komt voor velen als een vaststaand gegeven waar verder geen aandacht aan moet geschonken worden. Maar de realiteit is vaak complexer dan dat. We delen de maatschappij daardoor ook onbewust op taalkundig vlak op in twee mogelijkheden: man of vrouw. Mensen met een non-binaire genderidentiteit moeten zich daarbij neerleggen en voelen zich verplicht te ‘kiezen’ voor mannelijke of vrouwelijke voornaamwoorden, wat vaak erg oncomfortabel is. Voor veel transgenders is de genderbinaire informatie op documenten zoals naam, geslacht of rijksregisternummer een constante bron van misverstanden en problemen. 

Tijdens deze training geven we verschillende tips en tricks om communicatie genderinclusief te maken, van briefwisseling tot toiletten.

Voor wie?

Voor elke organisatie die inclusief wil werken.

Duur?

Minimum 2u en maximum 4u.

Meer info?

Wilt u graag meer informatie over ons aanbod? Contacteer ons dan via het onderstaande contactformulier.

Training boeken

çavaria
Lumi
ZiZo-Magazine
Gelijke Kansen Vlaanderen