Genderinclusief sanitair

Op steeds meer plekken doet het genderinclusief toilet haar intrede. De man/vrouw-opdeling is niet meer van deze tijd, bovendien zijn er enkele nadelen aan de gebruikelijke man/vrouw- indeling van toiletten verbonden: 

  • Vaders kunnen hun dochters niet begeleiden naar het toilet of kunnen hun baby niet verschonen door gebrek aan luiertafels in het herentoilet.  
  • Vaak meer mannentoiletten, met lange wachtrijen bij de vrouwen tot gevolg.  
  • Het ongemak dat transgender en niet-binaire personen voelen om naar het toilet te gaan omdat ze moeten kiezen tussen man en vrouw. Terwijl dit misschien een beladen keuze is, omdat hun genderidentiteit niet overeenkomt met het toilet dat ze moeten gebruiken. Of omdat ze die keuze niet willen maken.  

Maak je toilet in vier stappen genderinclusief:  

  1. Zorg voor neutrale signalisatie die kenbaar maakt dat het toilet voor iedereen toegankelijk is en aanduidt welke voorzieningen er in de ruimte aanwezig zijn: een wc, urinoir, verschoonkussen…  
  2. Maak alle voorzieningen toegankelijk voor iedereen zonder verwijzing naar geslacht. Zorg wel voor een gepast alternatief voor personen die extra privacy nodig hebben of zich niet comfortabel voelen in gemengde voorzieningen. 
  3. Voorzie in alle toilethokjes een wasbak, spiegel en prullenbak (voor maandverband/tampons). 
  4. Stop urinoirs in eenvoudige afsluitbare toilethokjes. 

Inspiratie opdoen over hoe je nieuwe faciliteiten op een veilige en inclusieve manier kan inrichten? KLIQ helpt je op weg.