Rechten en maatschappelijke positie van LGBTI+ personen wereldwijd

Rechten van LGBTI+ personen wereldwijd
Op basis van internationale mensenrechtenverdragen is iedereen in principe beschermd tegen discriminatie op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en/of geslachtskenmerken (SOGIESC).
In praktijk blijven de autoriteiten in veel landen die deze internationale mensenrechtenverdragen hebben ondertekend, wetgeving uitvoeren die LGBTI+ personen onderscheidt en discrimineert op basis van hun SOGIESC. Wereldwijd zijn er nog steeds een aantal landen die consensuele seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht en/of vormen van genderexpressie strafbaar stellen. Discriminatie gaat verder dan strafrechtelijke vervolging voor LGBTI+ personen en kan bestaan uit beperkte toegang tot gezondheidszorg, het afwezig zijn van bescherming tegen discriminatie op de werkvloer of in de voorziening van goederen en diensten, en zo veel meer.
ILGA World is een wereldwijde federatie van meer dan 2.000 lidorganisaties vanuit 170 landen die opkomen voor de rechten van LGBTI+ personen. ILGA World heeft een unieke en uitgebreide database ontwikkeld over, onder andere, de toepasselijke wetten met betrekking tot LGBTI+ personen wereldwijd. In deze databank kan je per land een overzicht krijgen van het wettelijk kader dat toepasselijk is op LGBTI+ personen, opgesplitst in verschillende categorieën. De database is beschikbaar in het Engels en het Spaans en is hier te vinden. Voor een diepere duik en informatie over bredere evoluties op vlak van regelgeving die een impact heeft op LGBTI+ personen kan je een kijkje nemen in het ‘Laws on Us’ rapport van ILGA World.
Maatschappelijke positie van LGBTI+ personen wereldwijd
Naast de wettelijke bescherming die LGBTI+ personen wereldwijd al dan niet genieten, is het ook belangrijk stil te staan bij de maatschappelijke positie van deze personen. Het feit dat seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht in veel landen legaal zijn, of de beschikbaarheid van verschillende wettelijke instrumenten die discriminatie op basis van SOGIESC verbieden, kan niet als bewijs gezien worden van een veiligere leefomgeving voor LGBTI+ personen.
Maatschappelijke stigmatisering van personen die beschouwd worden als niet-heteroseksueel of als niet-cisgender blijft in de overgrote meerderheid van landen alarmerend hoog. Zelfs in landen waar het wettelijk denkkader uitgebreide bescherming biedt aan LGBTI+ personen, ervaren deze personen al te vaak intimidatie, fysiek of seksueel geweld en dagdagelijkse discriminatie die uitgaat van individuen. Dit wordt ook geïllustreerd in de LGBTIQ Survey Data van de European Union Agency for Fundamental Rights (FRA). Op basis van een bevraging van meer dan 100.000 respondenten uit de 27 EU-lidstaten, Albanië, de Republiek Noord-Macedonië en Servië deelt de FRA hier haar bevindingen rond de ervaringen van LGBTI+ personen met, onder andere, discriminatie, geweld en intimidatie.
De hiernaast vermelde ILGA World Database verzamelt enkel informatie op basis van traceerbare wettelijke kaders (en heeft hierin ook haar beperkingen), maar spreekt zich niet uit over hoe LGBTI+ personen in een bepaalde maatschappij gezien worden en de discriminatie en drempels die zij daardoor ervaren. Data over de maatschappelijke situatie van LGBTI+ personen is erg beperkt en moeilijk te verzamelen. Hiervoor bestaat dan ook geen geaggregeerde database.
Indien je op zoek bent naar specifieke informatie over de maatschappelijke situatie van LGBTI+ personen in een bepaald land, kan je in jouw zoektocht bij volgende bronnen starten: