Maak je vacatures inclusief

Een jobadvertentie is vaak het eerste contact dat een potentiële werknemer met je bedrijf heeft. De vacaturetekst kan meteen het verschil maken dat de persoon zich welkom voelt in je bedrijf. Het kan een bepalende factor zijn of die nieuwe werkkracht al dan niet zal solliciteren. Met inclusieve vacatures bereik je een bredere poel werkzoekenden. 

V/M/X 

Voeg V/M/X toe aan de functietitel. Daardoor toon je dat jouw organisatie bewust met genderidentiteit bezig is. Het is een eenvoudige manier om mensen zich meteen meer welkom te doen voelen. Zo hoeft iemand die non-binair is zich niet af te vragen of die wel binnen de vakjes van het bedrijf past. En zo zal iemand met een vrouwelijke genderidentiteit misschien sneller solliciteren voor een functie die vaker door mannen wordt ingevuld. 

Non-discriminatieclausule 

Je kan dezelfde boodschap geven of nog versterken door een non-discriminatieclausule toe te voegen aan de vacature. Bijvoorbeeld: 'We moedigen iedereen aan om te solliciteren ongeacht seksuele oriëntatie, geslacht, genderidentiteit- en expressie.' We moedigen je aan om hier ook andere kenmerken aan toe te voegen, zoals leeftijd, handicap, afkomst, huidskleur, levensbeschouwing,... Kers op de taart is als je in de vacaturetekst benadrukt dat diversiteit binnen teams gezien wordt als een meerwaarde. 

 

Maak de KLIQ en word een inclusieve werkgever in zes stappen

Als werkgever kan je van alles doen om ervoor te zorgen dat jouw LGBTI+ werknemers én -bezoekers zich goed voelen op jouw werkvloer. KLIQ zet hieronder zes basisstappen voor ...